blank

Saç Ekiminden Sonra Oluşan İzler Kalıcı Mı?

Saç Ekiminden Sonra Oluşan İzler Kalıcı Mı?

Günümüzde herhangi bir nedenden dolayı saç dökülmesi sorunu yaşayan insanların sayısı artmıştır. Bu nedenle de saç ekimi en popüler estetik operasyonlardan biri haline gelmiştir. Peki, saç ekimi operasyonunun sonrasında neler olur? Saç ekiminden sonra oluşan izler kalıcı mıdır?

Saçlar, kişinin estetik görünümünü tamamlaması açısından çok önemlidir. Fakat saçlar aynı zamanda soğuk kış günlerinde kafa derisinin sıcak tutulması açısından da insan vücudunun en önemli bölümlerindendir. Durum böyle olunca insanlar hem görünümleri için hem de konforları için saçlarına oldukça özen göstermektedir. Öyle ki çoğu insanın uyanınca ilk yaptığı iş saçlarına bakım uygulamaktır. Ancak maalesef ki insanların saçları bazı nedenlerden dolayı dökülebilmektedir. Saç dökülmesi hastalığa, kişinin genetik yapısına, hormonal salgılara veya fiziksel etkilere bağlı olarak gerçekleşebilir.

Saçlar Neden Dökülür?

Saç ekiminden sonra oluşan izler ile ilgili sorunlardan önce saçların neden döküldüğünü açıklamamız gerekir. İnsanların saçları kendi genetiklerine bağlı olarak da dökülebileceği gibi bir hastalık ya da hormonal değişimlere bağlı olarak da dökülebilir. Kişilerde çeşitli nedenlerle görülebilen saç dökülmesi durumlarına genel olarak alopesi hastalıkları denir. Alopesi hastalıkları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve nedenlerine göre ya da sonuçlarına göre farklı isimlerle anılırlar. Örneğin halk arasında saçkıran olarak bilinen durum bilimsel olarak alopesi areatadır. Bu hastalık otoimmün bir hastalıktır. Otoimmünn hastalık demek vücudun kendi hücreleri yabancı olarak algılayıp onlara saldırması demektir. Alopesi areta hastalığının literatürde tam olarak neden olduğu tespit edilemese de kişinin içinde bulunduğu stresin bu hastalığın oluşmasında etken olduğu düşünülmektedir.

Saç Ektirdikten Sonra İz Kalır Mı?

Saç ektirmek isteyen insanların en çok merak ettiği konulardan birisi operasyon sonrası iyileşme sürecinin nasıl olacağıdır. Çünkü çoğu insan saç ekimi operasyonunu gizli tutmak ve operasyonun izlerinin bir an önce geçip kafa derisinin normal görünümüne kavuşmasını ister. Hatta bazı insanlar saç ektirdikten sonra kafa derisinde oluşan yaraları gizlemek için şapka kullanmaya başlar.

Saç ekiminden sonra oluşan izler uygulanan saç ekim tekniğine bağlıdır. FUT (Follicular Unit Transplantation) gibi donör bölgeden alınan saç köklerinin kafa derisindeki kanallara ekildiği teknikler de vardır. Doktor, bu tekniklerde kafa derisinde önceden kanallar açar. Kanal açılması sonucu kafa derisinde ekstra yaralar oluşur. Ancak DHI (Direct Hair Implantation) tekniğinde doktor herhangi bir kanal açmaz ve kafa derisinde fazladan bir yara izi oluşmaz. Yani saç ekiminden sonra oluşan izler tamamen tekniğe bağlıdır.

Hangi saç ekim tekniği uygulanırsa uygulansın oluşan yara izleri kalıcı değildir. Uygulanan tekniğin iyileşme süresine ve operasyon sonrası bakım talimatlarının uygulanıp uygulanmamasına bağlı olarak 7 gün ila 15 gün arasında yara iyileşmeleri gözlemlenmektedir. Yara iyileşmesi sonucu kafa derisi normal rengine döner ve yaralardan geriye herhangi bir iz kalmaz.

Saç Ekimi Sonrası Ensede İz Kalır Mı?

Saç ekimi operasyonunda doktorlar donör bölge olarak genellikle ense ya da kafanın arka kısmı tercih eder. Donör bölge, doktorun saç greftlerini yani transfer edilecek saç köklerini topladığı bölgedir. Doktor, sağlıklı saç köklerini enseden veya kafanın arkasından alarak kelleşen bölgeye transfer eder. Donör bölge olarak genellikle ensenin seçilme nedeni ise hem genetik olarak o bölgedeki saçların dökülmemesi hem de ense bölgesinin kişinin dış görünümünü çok fazla etkilememesidir.

Uygulanan saç ekim tekniğinden sonra bakım için gerekli talimatların uygulanması ile 10-15 gün arasında ense bölgesindeki yaralar da iyileşir ve hiçbir iz kalmaz. Ancak doktorlar FUT gibi tekniklerde sadece bir veya iki şerit saç kökü aldığı için hastalar kafa derilerinde şerit şeklinde yaralar görebilir. Ancak bu şerit şeklindeki yaralar da ense bölgesindeki saçların yeniden uzaması ile iyileşir ve saç ekiminden sonra oluşan izler diye bir şey olmaz.

Fue İz Kalır Mı?

FUE (Follicular Unit Extraction) tekniği ile saç ekimi gelişen teknoloji ile en çok tercih edilen saç ekim tekniklerinden biri oldu. Çünkü FUE tekniğinde doktor, saç greftlerini donör bölgeden tek tek alır ve kafa derisinde önceden açılan kanallara tek tek yerleştirir. Dolayısıyla FUT tekniğindeki gibi donör bölgede şerit şeklinde yaralar da oluşmaz. FUE tekniğinde en gelişmiş aletler kullanıldığı için operasyon sonrasında kafa derisindeki küçük kanallar dışında herhangi bir yara izi kalmaz. Açılan kanalların izleri de en geç 15 gün içinde iyileşir.

Saç Ekimi Sonrası Saçlar İlk Ne Zaman Yıkanır?

İlk yıkama, FUE tekniği ile uygulanan saç ekiminden 1 gün sonra yapılır. Bu yıkama konusunda uzman hemşire veya doktor tarafından uygulanan bir bakımdır. Bu bakım uygulaması ekilen saç köklerinin yeni yerlerine adaptasyonunu hızlandırır. Ayrıca bu uygulama kafa derisini temizlenerek yeni saç köklerinin beslenmeye başlamasını da sağlar. Bakım uygulaması sırasında hemşire, saç ekiminden sonra oluşan izler ve iyileşme süreci konusunda hastayı bilgilendirir.

Saç ekiminden sonra oluşan izler genelde hastayı korkutur fakat bu durum korkulacak gibi değildir.

Greft Alınan Yerden Saç Çıkar Mı?

Saç ekimi yaptırmak isteyen hastaların sıklıkla operasyon sonrası ile ilgili soru sorar. Bu sorulardan biri saç ekiminden sonra oluşan izlerin kalıcı olup olmadığı ve greft alınan bölgeden tekrar saç çıkıp çıkmayacağıdır. Donör bölgeden saç kökleri uygulanan tekniğe göre birerli, ikişerli veya daha büyük gruplar şeklinde alınır. Genellikle ense olarak tercih edilen donör bölgede olan saç köklerinin tamamı alınmaz. Sadece kel olan bölgeyi kapatacak kadar saç kökü alınır. Alınan saç kökleri bir bütün halindedir. Bu yüzden donör bölgede yeniden saç kökleri oluşmaz ve saç çıkmaz. Ancak donör bölgede kalan saç kökleri büyümeye devam eder ve o köklerden yeni saçlar çıkar. Sonuç olarak donör bölgede saçlar biraz seyrelir. Fakat kalan saç köklerinin büyümesi ile insanlar seyrelmeyi fark etmez.

Saç Ekiminden Sonra Kafa Derisinde Oluşan Kızarıklık Ne Zaman Geçer?

Saç ektiren insanların saç ekiminden sonra oluşan izler kapsamında değerlendirdiği bir diğer değişim de kafa derisinde oluşan kızarıklıktır. Operasyon sonrasında yara iyileşmesi gerçekleşse bile kafa derisinde hafif bir kızarıklık oluşur. Bu oldukça doğal bir durumdur ve hastalar endişe etmemelidir. Saç ekimi sonrası görülen bu kızarıklığın sebebi yeni ekilen saç köklerinin beslenmeye çalışmasıdır. Yeni ekilen saç kökleri beslenebilmek için kan damarlarına bağlanmaya çalışır. İnsanlar bu kan damarlarını dışarıdan hafif bir kızarıklık olarak algılar. Saç kökleri kan damarlarına bağlandıktan sonra ise bu kızarıklık kaybolur. Bu süreç ortalama 10-15 gün sürer.

Saç Ekildikten Sonra Nasıl Görünür?

Uygulanan tekniğe göre saç ekilen bölgede ilk aşamada minimal düzeyde yaralar oluşur. Haliyle iyileşme süreci içerisinde bu yaralar da kapanmaya başlar. Yaralar kapanırken ise yaraların üzerinde küçük kabuklar oluşur. Yara yerlerinde herhangi kalıcı bir iz kalmaması için bu kabukların çıkarılmaması gerekir. Doğal iyileşme sürecinde kabukların altında yeni ve sağlıklı deri oluşur.

Bir süre sonra yeni deri oluşumunu tamamladığında kabuklar kendiliğinden dökülmeye başlar. Kabuklarla birlikte yeni ekilen saç köklerinde büyüyen güçsüz saçlar da kopar. Bu dökülme “şok dökülme” adı verilen bir durumdur. Saç ekiminden 1 ila 3 ay sonra gerçekleşen bu şok dökülme tamamen doğal bir durumdur. Şok dökülmenin ardından yeni ekilen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar.

Sonuç olarak, saç ekiminden sonra oluşan izler kalıcı değildir. Bundan dolayı saç ekim işlemlerinizi şüphe duymadan yapabilirsiniz.

O Clinic VIP Hizmetlerinden Saç EkimiKaş Ekimi ve Sakal ve Bıyık Ekimi faydalanabilirsiniz, Paketlerimizi inceleyebilir, Saç Ekimi hakkında çok daha bilgi için Saç Ekim Teknikleri sayfamızdan merak ettiklerinizi öğrenebilir, Randevu sayfamızdan hızlıca randevu oluşturabilir ve çok fazlası için bize İletişim sayfasından tüm öneri ve isteklerinizi iletebilirsiniz.

Scroll to Top
Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Oclinic WhatsApp Destek
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?